Featured

Άνω Πόλη ― 10 must στάσεις που πρέπει να κάνεις όταν την περπατάς!

Μια διαδρομή που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψεις! Η Άνω Πόλη σε μια ώρα.

Εύα Καβάζη
άνω-πόλη-―-10-must-στάσεις-που-πρέπει-να-κάνε-548883
Εύα Καβάζη

Λέξεις: Εύα Καβάζη || Εικόνες: Δημήτρης Τσίπας

Είναι ίσως από τις πιο όμορφες πλευρές της πόλης. Λίγα λεπτά μακριά από την χαοτική φασαρία των αυτοκινήτων, εκεί που ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Στην γειτονιά όπου συνδυάζει τα γκράφιτι, τα δεσποτικά κτίρια και ένα είδος ηρεμίας. Θα χρειαστούν ατελείωτες βόλτες για να θαυμάσεις την Άνω πόλη. Κάθε φορά που θα πιστεύεις ότι την είδες όλη, ένα καινούργιο μονοπάτι θα εμφανίζεται.

Είτε πάρεις την γραμμή 23 του ΟΑΣΘ, που θα σε ανεβάσει μέχρι και την τελευταία στάση, είτε ανέβεις με τα πόδια έως τα κάστρα, η απόλαυση θα είναι ίδια. Η βόλτα, λοιπόν, σήμερα με βρίσκει εξοπλισμένη με αθλητικά παπούτσια, ένα μπουκάλι νερό και την φωτογραφική μου μηχανή.

Ο περίπατος ξεκινάει από τους πρόποδές της, την Ολυμπιάδος. Πρώτα η ανηφόρα κι έπειτα η μικρή στροφή που θα σε οδηγήσει στις δύο πρώτες στάσεις.

#1 Πλατεία Ρομφέη ή Κουλέ Καφέ

Μεταξύ των οδών Αγίας Σοφίας και Θεοφίλου βρίσκεται η σημερινή πλατεία Ρομφέη. Για τους ντόπιους το μέρος «κουβαλάει» την ονομασία Κουλέ Καφέ. Όμως η ονομασία Ρομφέη δόθηκε από τον Μακεδονομάχο Καπετάν Ρομφέη. Στην μικρή πλατεία μπορείς να χαλαρώσεις για λίγα λεπτά στα παγκάκια.

#2 Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης

Αν ανέβεις τα σκαλάκια της πλατείας, θα δεις μπροστά σου ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι. Η δημοτική βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης, είναι ίσως από τις πιο όμορφες. Το κτίριο αποπνέει έναν αέρα μιας άλλης εποχής. Η βιβλιοθήκη φιλοξενείται στο κτίσμα εδώ και δύο δεκαετίες, με την κατασκευή της να ορίζεται ανάμεσα στο 1897-1905 από τον στρατιωτικό διοικητή Θεσσαλονίκης Χαφζή Μπέη Καϊμακάμη. Η μορφή του αποτελεί δείγμα αστικού βαλκανικού σπιτιού, με καμπυλωτές επιφάνειες και πολλά παράθυρα. Το οίκημα είναι ένας παράδεισος των βιβλιοφάγων, ιστορικά, λογοτεχνικά βιβλία για κάθε γούστο. Φεύγοντας από το οίκημα μπορείς να ακολουθήσεις το μικρό πετρόστρωτο δρομάκι για την επιστροφή σου στην Ακροπόλεως.

#3 Ακροπόλεως

Η οδός Ακροπόλεως θα σε οδηγήσει στα Κάστρα, περιτριγυρισμένη με διώροφα κτίρια και «κρυμμένες» πλατείες, με άγνωστες ιστορίες στους περισσότερους που δεν την έχουν επισκεφτεί. Καθώς θα διασχίζεις τον ανηφορικό δρόμο, θα παρατηρήσεις γύρω σου πολλά στενάκια. Μην διστάσεις να μπεις σε όποιο σου αρέσει περισσότερο. Ή και σε όλα!

#4 Τα στενάκια

Με μια βόλτα σου στην Άνω Πόλη μπορείς να χαθείς πολύ εύκολα, οι μικροί δρόμοι σε οδηγούν και σε μια καινούρια εξερεύνηση. Τα σπίτια στην Άνω Πόλη με τις γραφικές αυλές που στολίζουν το τοπίο, αυλές που ξέχασαν να ξεστολίσουν ακόμα, λουλούδια που δημιουργούν μια όαση μέσα στην πόλη. Κυρίες που συζητάνε από τα απέναντι μπαλκόνια, γείτονες που γνωρίζονται προσωπικά. Μια πλήρης απομυθοποίηση της αποξένωσης της πόλης.

#5 Πλατεία Τερψιθέας

Μέσα από τα στενά, αν ακολουθήσεις την αντίθετη διαδρομή, μετά από πολλές ανηφόρες θα καταλήξεις στην πλατεία Τερψιθέας. Εκεί θα ατενίσεις την θέα, την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Συνηθισμένη εικόνα, ηλικιωμένοι να κάνουν βροντόφωνα πολιτικές συζητήσεις, παιδιά να παίζουν μήλα ή κυνηγητό.

#6 Κήποι του Πασά

Ακολουθώντας τις οδούς ή την Ακροπόλεως, θα βρεθείς στους Κήπους του Πασά. Το μάτι σου θα «χορτάσει» από το πράσινο της φύσης. Δέντρα, λουλούδια, κατοικίδια με τα αφεντικά τους, παγκάκια σκέτη αγαλλίαση. Αν θέλεις να ξαποστάσεις για ώρα, μπορείς να δανειστείς ένα βιβλίο από την προηγούμενη στάση και να απολαύσεις το τοπίο.

#7 Κάστρα

Επόμενη στάση τα Κάστρα. Ακολούθησε τα πολλά σκαλάκια που θα δεις μπροστά σου και προετοιμάσου. Θα χρειαστούν αρκετές αντοχές για να τα ανέβεις. Ωστόσο η θεά της ομιλχλώδους πόλης θα σε δικαιώσει. Τα πράσινα τοπία, τα κτίρια, οι οικοδομές, το λιμάνι μια μικρογραφία της Θεσσαλονίκης.

#8 Επταπύργιο

Μετά τα Κάστρα, αν έχεις όρεξη, και κυρίως δυνάμεις, μπορείς να ανέβεις λίγο πιο πάνω, στο Επταπύργιο. Μπορείς να ακολουθήσεις την ταμπέλα που θα σε καθοδηγήσει μέσα από τα στενά ή το πέρασμα από τον αύλειο χώρο. Η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν.

Μόλις περάσεις στο εσωτερικό του κτίσματος, θα βρεθείς αντιμέτωπος με τις πύλες που κάποτε χώριζαν την ελευθερία και την φυλάκιση. Στο Επταπύργιο μπορείς να δεις εκτεθειμένα αντικείμενα από τις φυλακές ή να ανέβεις τις πέτρινες απότομες σκάλες με κατεύθυνση τα φρούρια του Επταπυργίου.

#9 Στους πρόποδες της Νεάπολης

Με το που τελειώσεις με την συγκλονιστική σου περιπλάνηση στο Επταπύργιο, σου προτείνω να ανέβεις ένα δρόμο παραπάνω. Ο δρόμος που θα βρεις μπροστά σου, θα σου δώσει πληθώρα επιλογών. Από την μια οι Συκιές (Δήμος Νεάπολης- Συκεών), από την άλλη το γήπεδο ποδοσφαίρου του Αγίου Παύλου. Η κούραση αυτή τη στιγμή θα σε έχει καταβάλει. Το ήσυχο όμως τοπίο θα σε δικαιώσει.

#10 Τα καφενεία

Τέλος, γυρνώντας από την κουραστική σου βόλτα μην διστάσεις να καθίσεις σε κάποιο από τα γραφικά καφενεία. Τα μαγαζιά συνήθως έχουν μόνο γνωστούς της γειτονιάς για αυτό μην παραξενευτείς αν σε κοιτάνε περίεργα. Οι ηλικιωμένοι θα χτυπούν τα ζάρια από το τάβλι, ενώ η μυρωδιά του φρεσκοψημένου καφέ θα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Η περιπλάνηση μιας ώρας -χωρίς τον καφέ- τελείωσε. Μετά τον καφέ επιστροφή μέσω της Ολυμπιάδος, στην Κασσάνδρου και στην πολύ φασαρία του κέντρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα