Θεσσαλονίκη

ΔΕΘ: 10 άνθρωποι μας διηγούνται τις μοναδικές τους εμπειρίες από την Έκθεση

Πώς είναι η Διεθνής Έκθεση μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη;

Βασίλης Παπουτσής
δεθ-10-άνθρωποι-μας-διηγούνται-τις-μονα-933925
Βασίλης Παπουτσής

Η ώρα για τη 87η ΔΕΘ έφτασε. Για τη φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης τιμώμενη χώρα αποτελεί η Βουλγαρία.

Θα λάβουν μέρος 1.500 εκθέτες, με 18 διεθνείς συμμετοχές, πάνω από 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εννέα θεματικά αφιερώματα. Η ΔΕΘ θα προσπαθήσει να αποτελέσει από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου το επίκεντρο της εγχώριας οικονομικής σκηνής.

Ήταν πάντα όμως έτσι; Είχε πάντα αυτό το ύφος ή ήταν διαφορετική; Επικοινωνήσαμε με 10 ανθρώπους που την έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν και μας διηγήθηκαν τις δικές τους μοναδικές εμπειρίες.

“Τότε η ΔΕΘ δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή”

“Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου φορά στη ΔΕΘ. Ήταν το μακρινό 1988. Πρωτοαντίκρισα τα αναρίθμητα περίπτερα και με έπιασε δέος. Αλλά το περίπτερο που μου «έκλεψε» την καρδιά ήταν το αμερικανικό. Είχα ακούσει τόσα πολλά γι αυτό και ήθελα επειγόντως να το επισκεφτώ.

Με το που μπήκα μέσα ήξερα αναμφίβολα ότι άξιζε η εμπειρία πέρα από κάθε προσδοκία. Βλέπεις τότε δεν είχαμε κινητά και η λέξη τεχνολογία ήταν «ξένη». Μου προξένησαν τρομερή εντύπωση οι πολύ μεγάλοι υπολογιστές της IBM. Ήταν τότε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που τις βλέπαμε μόνο μέσω τηλεοράσεων.”

* Μελίνα, 50 ετών

“Η περσινή εμπειρία για μένα «παίζει» να ήταν και η καλύτερη που έχω ζήσει. Θα σου εξηγήσω γιατί το λέω. Την προηγούμενη δεκαετία, προσωπικά θεωρώ πως η διεθνής έκθεση στην πόλη μας παρήκμασε. Δεν εμφάνιζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα περίπτερα έμοιαζαν παρατημένα.

Είπα όμως το 2022 να της δώσω μια ευκαιρία και τελικά δεν ήταν χαμένος κόπος. Καταρχήν όλα τα περίπτερα μου μοιάζανε σε καλύτερη κατάσταση και πιο καλά οργανωμένα. Το πιο θετικό και αναπάντεχο στοιχείο όμως ήταν όλες οι εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν της τιμώμενης χώρας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είδα πολλούς χορούς, ήθη, έθιμα και φαγητά που δεν είχα αντικρίσει ποτέ και αν μην τι άλλο ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα μπροστά στα μάτια μου.”

* Νίκος, 30 ετών

“Αξέχαστη στη μνήμη μου για πάντα θα είναι η πρώτη φορά που πήγα με τον μπαμπά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν είμαι σίγουρη αν ήταν το 1959 ή το 1960 γιατί έχουν περάσει πολλές δεκαετίες.

Τότε η ΔΕΘ δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή και αυτό γιατί εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί σε συνάντηση για επαγγελματίες και ομάδες τεχνολογιών. Σαν κλειστές λέσχες.

Όταν πήγα εγώ την παρθενική μου φορά υπήρχαν πάρα πολλές τιμώμενες χώρες, οι οποίες συμμετείχαν και είχαν κανονικά τα δικά τους περίπτερα. Εκθαμβώθηκα με το κινεζικό περίπτερο. Ήταν πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα και μου έμεινε για πάντα χαραγμένο. Μακάρι η έκθεση να ξαναγίνει σαν τότε..”

* Άννα, 77 ετών

“Μια και μοναδική φορά έχω πάει και ήταν το 2019, ακριβώς πριν την πανδημία. Αν ενθυμούμαι καλά ήταν τιμώμενη χώρα η Ινδία και έβλεπα παντού σημαιάκια της χώρα της Ασίας. Ήταν γεμάτη η Εγνατία και η Τσιμισκή από αυτά.

Αν δε με απατά η μνήμη μου ήταν απόγευμα Παρασκευής όταν πήγα και το περίπτερο που με «κέρδισε» ήταν αυτό με τα κοσμήματα. Είχε πανέμορφα κοσμήματα κάθε είδους για κάθε γούστο και ηλικία. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό ποτέ στη ζωή μου. Ωστόσο για να μη λέω ψέματα είχα πάει στη ΔΕΘ γιατί εκείνο το βραδύ τραγουδούσε το αγαπημένο μου συγκρότημα, «Οι Μέλισσες». Πέρασα πολύ όμορφα εκείνη την ημέρα.”

* Χρήστος, 23 ετών

“Αυτό που αντίκρισα ήταν πέρα από κάθε φαντασία.”

“Μου είχαν πει ο μπαμπάς και η μαμά ότι θα πάμε στην έκθεση και δεν έκλεινα μάτι το προηγούμενο βράδυ! Τέτοιος ενθουσιασμός να φανταστείς.

Σαν πρωτομπήκαμε έσυρα του γονείς να με πάνε στο περίπτερο της πυροσβεστικής. Ήθελα πάρα πολύ να δω περί τίνος πρόκειται. Εκεί είδα ένα τεράστιο πυροσβεστικό όχημα, πολύ παλιό όπως μου είπαν οι κύριοι πυροσβέστες εκεί. Μου έδειξαν κάτι παλαιές φωτογραφίες, πως ήταν η Πυροσβεστική στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 50’. Μάλιστα λίγο πριν φύγουμε μας έκαναν και επίδειξη πυροσβεστικής άσκησης. Ίσως η πιο αξέχαστη εμπειρία που είχα το 2017.”

* Λυδία, 15 ετών

“Να σου εκμυστηρευτώ πως έχω αρκετά χρόνια να πάω γιατί δε με ελκύει πλέον η εικόνα της ΔΕΘ αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα πρώτα χρόνια της ζωής μου.

Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που πήγα στην έκθεση σαν πιτσιρικάς. Ήμουν μόλις 7-8 χρονών και κατάγομαι από την επαρχία. Μου είχαν πει οι γονείς μου πριν μπούμε στην είσοδο ότι έχει ένα τεράστιο λούνα παρκ που όμοιο του δεν έχω ξαναδεί. Και είχανε δίκιο. Αυτό που αντίκρισα ήταν πέρα από κάθε φαντασία.

Έτσι τους ζητούσα κάθε χρόνο να με πηγαίνουν στο γιγάντιο αυτό θέαμα μέχρι να το βαρεθώ.

Αυτό συνέβαινε τη δεκαετία του 70’. Την επόμενη δεκαετία η προσμονή μου για τη ΔΕΘ ήταν για τις μεγάλες συναυλίες με τα γνωστά ονόματα της εποχής. Άλλες εποχές..”

* Πολύδωρος, 54 ετών

“Τι να σου πω παιδί μου.. έχω κάνει τόσες πολλές επισκέψεις ανά χρόνια στη ΔΕΘ, με αποτέλεσμα να έχω χάσει το μέτρημα. Μπορώ να σου πω το εξής όμως.

Η πρώτη φορά που πήγα ήταν το 1983. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως είχε πολύ – πολύ κόσμο και μάλιστα εκείνη η ΔΕΘ ήταν αφιερωμένη κυρίως στον γεωργικό κλάδο. Την τελευταία φορά που πήγα πριν 6-7 χρόνια τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Έχει γεμίσει με περίπτερα που ασχολούνται με την τεχνολογία και θαρρώ πως ο κόσμος ήταν λιγότερος.”

* Βασίλης, 85 ετών

“Ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι που διαρκούσε 2-3 βδομάδες”

“Πήγα σαν πρωτοετής για πρώτη και τελευταία φορά στη ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι πως δε μου άρεσε και δε νομίζω πως έχει τίποτα για να προσελκύσει τους νέους σήμερα. Σαν μια λέσχη επαγγελματιών θα την έλεγα. Έναν μεγάλο συνεταιρισμό.

Το μόνο που με έκανε να περάσω ευχάριστα τον χρόνο μου είναι ένα πολύ μεγάλο περίπτερο που ήταν αφιερωμένο σε παιχνίδια. Είχε και επιτραπέζια αλλά τη μερίδα του λέοντος την είχαν τα video games.

Πάρα πολλές κονσόλες, πολλά παιδιά της ηλικίας μας και μεγάλα τουρνουά με έπαθλα.”

* Κωνσταντίνος, 26 ετών

“Όταν σκέφτομαι την έκθεση στην πόλη μας πάντα θα μου έρχεται η ΔΕΘ του 2011. Αλλά πάντα για λόγους που δεν αφορούσαν την έκθεση. Εκείνη την εποχή αρχίσαμε να μπαίνουμε στα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Η κυβέρνηση Παπανδρέου νομίζω είχε εξαναγγείλει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και νομίζω υπήρχε ήδη τεταμένο κλίμα στην πόλη.

Με το που έγινε λοιπόν γνωστό πως θα παρθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, είδα επεισόδια που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Σκηνές χάους και βίας. Μολότοφ, δακρυγόνα παντού. Είχα μείνει κλεισμένη στο σπίτι μου στο κέντρο και ήταν ο απόλυτος τρόμος. ΜΑΤ παντού εκείνες τις ημέρες. Δε θέλω να ξαναγυρίσουν.”

* Βασιλική, 40 ετών

“Ξέρεις τι; Η ΔΕΘ δεν ήταν τόσο «έκθεση» όταν πήγαινα εγώ. Μιλάμε για πριν 25-30 χρόνια. Ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι που διαρκούσε 2-3 βδομάδες. Αρκετά μεγαλύτερη σε διάρκεια σε σχέση με σήμερα. Πιστεύω πως τη σήμερον ημέρα έχει ύφος πιο πολύ για επιχειρηματίες παρά για τον απλό πολίτη.

Αξέχαστο μου έχει μείνει σαν γεγονός πως τις 2 τελευταίες δεκαετίες πριν μπούμε στο 2000 είχε άφθονα περίπτερα που ασχολούνταν με τη ζυθοποιία. Ειλικρινά πιστεύω ότι εκεί μπορούσες να συναντήσεις όλες τις μπύρες του κόσμου!”

* Σοφία, 57 ετών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα