Agenda

ΔΩΡΕΑΝ: 10 events να ζήσεις χωρίς είσοδο στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο

Δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.

Parallaxi
δωρεαν-10-events-να-ζήσεις-χωρίς-είσοδο-στη-θε-273408
Parallaxi

Δείτε δέκα events που μπορείτε να απολαύσετε στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο εντελώς δωρεάν. Από street party μέχρι εκθέσεις και σεμινάρια, ζήστε ένα γεμάτο διήμερο στην πόλη χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ.

Αυτό το Σαββατοκύριακο τα μουσεία και τα μνημεία της πόλης ανοίγουν δωρεάν! 

Στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2018 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 22η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις Πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες. Αυτές οι πόλεις θα αποκαλύψουν το παρελθόν τους, θα ξεδιπλώσουν το παρόν τους και ίσως ρίξουν κάποιες ματιές στο μέλλον τους, μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές.

Οι πόλεις, για τρεις μέρες, θα πλημμυρίσουν με ήχους, τραγούδια και χορούς, εκθέσεις και παραστάσεις, βιβλία και φωτογραφίες, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια. «Ιστορίες» σκορπισμένες σε 106 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Ιστορίες κρυμμένες μέσα στην καρδιά των πόλεων, στις γειτονιές τους και τους δρόμους τους.

*Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 και 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη. Και τις πόρτες τους θα ανοίξουν και οι χώροι της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο! Δείτε αναλυτικά όσα έρχονται σε μουσεία και μνημεία ΕΔΩ

Tο Σάββατο έκθεση και δράσεις με τίτλο “Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων”

Η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου ΠειTheme supportραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνουν έκθεση και δράσεις με τίτλο «Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων».

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου Συζήτηση με θέμα «Πόλεις και επαγγέλματα: Μαρμαροτεχνία» (ώρα 19:00) Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων» (ώρα 20:00)

*Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14, Τ: 2310 385662. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-17:00, Σάββατο 10:00-16:00, Κυριακή κλειστά. Είσοδος ελεύθερη

Tο Σάββατο «Women composing in the Balkans / Γυναίκες που συνθέτουν στα Βαλκάνια»: Ανοιχτές πρόβες, διαλέξεις, στρογγυλή τράπεζα και συναυλίες

Η προφεστιβαλική αυτή εκδήλωση αποτελεί ένα τριήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ενθάρρυνση νέων γυναικών συνθετών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να δείξουν το έργο τους εκτός των χωρών τους, να συνεργαστούν με νέους μουσικούς και να αναπτύξουν ένα δίκτυο νέας γενιάς ερμηνευτών και συνθετών στην περιοχή των Βαλκανίων. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου είναι ελεύθερη. To project υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Goethe και η χρηματοδότησή του από την Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης 2017 Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό BeARTIVE.

*27 – 29 Σεπτεμβρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Είσοδος ελεύθερη

Tο Σάββατο και την Κυριακή δωρεάν μαθήματα βρεφικού μασάζ

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Βρεφικού Μασάζ, που οργανώνεται στο διάστημα 27-30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η εντατική εκπαίδευση απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας (παιδιάτρους, νοσοκόμες, μαίες κ.α), παιδαγωγούς, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, θεραπευτές, καθώς επίσης για όσους επιθυμούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στο ζωή τους με πρωτεύοντα ρόλο το υγιές άγγιγμα και τη στήριξη των σχέσεων γονέων – παιδιών. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, των εργασιών και της πρακτικής εξάσκησης, στους συμμετέχοντες απονέμεται ο τίτλος του Πιστοποιημένου Εκπαιδευτή Βρεφικού Μασάζ, με αναγνώριση από τον Διεθνή Οργανισμό Βρεφικού Μασάζ (International Association of Infant Massage – IAIM).

*Από τις 14.00 ως τις 15.00, στο Studio ArteDiTre, στον 6ο όροφο της οδού Βαλαωρίτου 4, ενώ λόγω των περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες – Εγγραφές: Θωμαή Μαγγανάρη | Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια ΙΑΙΜ, e: InfantMassageInGreece@gmail.com | t: 6948 409474

To Σάββατο στο Papamarkou Street Party 2018

To Papamarkou Street Party επιστρέφει για 4η συνεχή χρονιά στον πεζόδρομο της οδού Παπαμάρκου στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 από τις 18.00 έως τις 23.00 με μουσική, street food, street lounge area, εργαστήρια, special offers, εκθέσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε αναλυτικά όσα θα συμβούν ΕΔΩ.

Το Σάββατο το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού στη ΔΕΘ

Η μεγάλη γιορτή του το 2ου Παιδικού Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού πλαισιώνεται φέτος με την διοργάνωση της παράστασης “XANA ZOO 10 Χρόνια μαζί!”, στην οποία παρουσιάζονται όλες οι μεγάλες επιτυχίες, που λάτρεψαν τα παιδιά μέσα από το “Mazoo and the Zoo” και το “XANA ZOO”. Το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού αποτελεί τον μοναδικό θεσμό, που συνδυάζει θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, ρομποτική, αθλητισμό, ακροβατικά, παιχνίδια στο νερό, baby corner και πολλά άλλα γεγονότα, που εξελίσσονται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο. Φέτος η φιλανθρωπική στόχευση του Φεστιβάλ αφορά στην στήριξη των φορέων «Λάμψη» και «Ηλιτόμηνον».

*Το Σάββατο 29/9 στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ, είσοδος ελεύθερη

Το Σάββατο Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Εισαγωγικό μάθημα Αστρονομίας

Όλοι έχουμε παρατηρήσει το νυχτερινό ουρανό και τον θαυμάζουμε τις ανέφελες νύχτες. Και ως παιδιά σίγουρα κάναμε κάποια ευχή βλέποντας τα πεφταστέρια… Τι βλέπουμε, όμως, όταν σηκώνουμε τα μάτια μας στον ουρανό; Τι μπορούμε να δούμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο; Πώς ξεχωρίζουμε ένα αστέρι από έναν πλανήτη;Τα πεφταστέρια είναι πράγματι αστέρια; Και τα ζώδια μπορούν πράγματι να καθορίσουν το μέλλον μας; Πόσο χρονών είμαστε τελικά; Πόσο μεγάλοι είμαστε εμείς και πόσο σημαντικά τα προβλήματά μας σε σχέση με το Σύμπαν; Σε αυτά και σε άλλα πολλά θα απαντήσουμε στο πρώτο σεμινάριο της χρονιάς κάνοντας ένα γρήγορο ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα και το υπόλοιπο Σύμπαν με οδηγό την Σίσσυ Αγγελίτση.

*Το Σάββατο 29/9 στις 18.00, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113

Το Σάββατο “Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τα απογεύματα” των Εκδόσεων Γράφημα στο Mediterranean Cosmos

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας και αφορά στη σωστή οργάνωση και διαχείριση του χρόνου. Στο Mediterranean Cosmos θα ζωντανεύσει μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, παιχνίδι, ζωγραφική αλλά και αφήγηση και δραματοποίηση της ιστορίας, με την επιμέλεια του συγγραφέα Γιώργου Μπουμπούση.

*Tο Σάββατο 29/9 στις 12:00 – 15:00 στην Κίτρινη Πλατεία Mediterranean Cosmos, είσοδος ελεύθερη

Tην Κυριακή η τελετή εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας του “Ασύλου του Παιδιού”

Το φιλανθρωπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα «Άσυλο του Παιδιού», ένα από τα παλαιότερα Ιδρύματα της πόλης της Θεσσαλονίκης, συμπληρώνει τα 100 χρόνια Ζωής, 100 χρόνια Προσφοράς στη μητέρα και τα παιδιά της. Στο πλαίσιο αυτής της σπουδαίας στιγμής το Άσυλο του Παιδιού, διοργανώνει τελετή εορτασμού των 100 χρόνων, με την παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

*Την Κυριακή 30/9 και ώρα 7μ.μ. στο Κτίριο Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, είσοδος ελεύθερη.

Tην Κυριακή «Το Ζωντανό Θέατρο του 1968» με ελεύθερη είσοδο

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από την τελευταία “επανάσταση” στις τέχνες και τον πολιτισμό του 20ού αιώνα. Πενήντα χρόνια από την περίφημη δεκαετία των 60s και τον πιο ανήσυχο Μάη του 20ού αιώνα, τον Μάη του ‘68, τότε που οι νέοι βγήκαν στους δρόμους και διεκδίκησαν ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο. Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων πραγματοποιείται μια συνάντηση/ημερίδα που θέτει ως στόχο της να εξετάσει τα αποτυπώματα που άφησαν εκείνα τα χρόνια της αισιοδοξίας και των πολλών ουτοπιών στις τέχνες στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ήταν ένα πυροτέχνημα; Ήταν μια επανάσταση που βρήκε καλλιτέχνες-συνεχιστές; Τι πέτυχε; Τι δεν πέτυχε; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους ομιλητές.

*30 Σεπτεμβρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα