Agenda

Εκπαίδευση δημοσιογράφων για την «Ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων έναντι των Ρομά»

Σκοπός του EQUIROM είναι η καταπολέμηση και πρόληψη του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας για τους Ρομά.

Parallaxi
εκπαίδευση-δημοσιογράφων-για-την-ισ-1092470
Parallaxi

Στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2023, στη Θεσσαλονίκη, θα διεξαχθεί εκπαίδευση του Κοινού προγράμματος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων έναντι των Ρομά» EQUIROM, που θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ, Στρατηγού Καλλάρη 5.  

Η εκπαίδευση εδράζεται στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκπαίδευση του προγράμματος που έλαβε χώρα στην  ΕΣΗΕΑ τον προηγούμενο μήνα. 

Μεταξύ των εκπαιδευτών θα είναι: Γεώργιος Τσιάκαλος, Δικηγόρος Στρατηγικής Αντιδικίας (Strategic Litigation) & Εθνικός Συντονιστής του EQUIROM, Μαριλένα Κατσίμη, Δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και ερευνήτρια του EQUIROM, Θεόδωρος Αλεξανδρίδης, Διεθνής Εμπειρογνώμων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκπαιδευτής HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ανδρέας Κόλλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ανάλυση Κοινωνικών Δεδομένων, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η εκπαίδευση απευθύνεται αποκλειστικά σε δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. 

Σκοπός του EQUIROM είναι η καταπολέμηση και πρόληψη του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας για τους Ρομά. Το πρόγραμμα υλοποιείται στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα,  στην Ιταλία και στη Ρουμανία. 

Ένας από τους στόχους του EQUIROM είναι η καταπολέμηση των στερεοτύπων στα μέσα ενημέρωσης,  η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ρομά, συμπεριλαμβανομένου του  Ολοκαυτώματος των Ρομά, και η συμβολή στη δημιουργία θετικών αφηγημάτων για τους Ρομά από  δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Η ρητορική που απεικονίζει αρνητικά  στερεότυπα έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη.  Η Ρομά κοινότητα, ειδικότερα, αντιμετωπίζει διακρίσεις και προκαταλήψεις, που διαιωνίζονται από  αρνητικά στερεότυπα και παραπληροφόρηση. Αυτό έχει συμβάλει στον κοινωνικό αποκλεισμό, την  περιθωριοποίηση και την αύξηση της ρητορικής κατά των Ρομά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των μέσων  ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην προώθηση της κατανόησης είναι καθοριστικός.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν μήνυμα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς και μία  μικρή παράγραφο, μέχρι 100 λέξεις, που να εξηγεί το ενδιαφέρον τους στο αντικείμενο που πραγματεύεται  η εκπαίδευση στον Εθνικό Συντονιστή του EQUIROM στην Ελλάδα, Γεώργιο Τσιάκαλο στο: gtsiakalos@yahoo.gr 

Η καταληκτική προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 14η Δεκεμβρίου 2023. 

Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Υφίσταται περιορισμένη δυνατότητα για αποζημίωση  του κόστους μετάβασης καθώς και διαμονής για εκπαιδευόμενους που βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης. 

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα