Εκθέσεις

Έκθεση φωτογραφίας «Ιστορίες Των Νερών» στο Goethe-Institut Thessaloniki

Μια έκθεση φωτογραφιών του βραβευμένου φωτογράφου και μουσικού Δημήτρη Βαβλιάρα.

Parallaxi
έκθεση-φωτογραφίας-ιστορίες-των-νερ-986903
Parallaxi

H έκθεση διοργανώνεται από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ με την υποστήριξη του Goethe-Institut Thessaloniki, και εγκαινιάζεται στις 22 Μαρτίου 2023 στις 19:00 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Λίγες ημέρες πριν κυκλοφορήσει το φωτογραφικό του λεύκωμα με τίτλο «Ποιμενικά» από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία», ο Δημήτρης Βαβλιάρας, στέλνει το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, μέσα από 20 εικόνες-πορτρέτα που συνδέουν τον άνθρωπο με το νερό. «Το νερό είναι πηγή ζωής. Είναι έξω και μέσα μας, αφού κατά περίπου 70% αποτελούμαστε από αυτό. Οφείλουμε να το φροντίζουμε. Να το υπερασπιζόμαστε», λέει ο φωτογράφος.

Ο Βαβλιάρας απαθανάτισε πρόσωπα της περιοχής του, μέσα στη λίμνη Πολυφύτου, συνδέοντας έτσι την αγάπη του για τα πορτρέτα, με το νερό και την ανάγκη για να το προστατέψουμε. Η φωτογράφιση έγινε με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής αμιάντου στο ορυχείο των ΜΑΒΕ, χώρος που θα επέφερε την οριστική και ανεπίστρεπτη μόλυνση της λίμνης Πολυφύτου, του πόσιμου νερού και την απόλυτη υποβάθμιση όλης της περιοχής.

Τα «Ποιμενικά» που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα είναι ένα λεύκωμα αφιερωμένο στους βοσκούς κυρίως της Αιανής Κοζάνης, τόπος που ζει μόνιμα ο Δημήτρης Βαβλιάρας, οι οποίοι σιγά σιγά μειώνονται και καθώς φαίνεται στα επόμενα χρόνια θα εξαφανιστούν, τουλάχιστον με τη μορφή που τους ξέραμε μέχρι τώρα, δηλαδή έχοντας τα κοπάδια τους ελεύθερα στα βουνά.

Διάρκεια έκθεσης:  22 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου 2023 Ωράριο:                 Καθημερινές από τις 09:00 – 22:00 Σάββατο 09:00 – 13:00 Κυριακή κλειστά

Βιογραφικό καλλιτέχνη:

Ο Δημήτρης Βαβλιάρας γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα, μεγάλωσε στην Κοζάνη και κατοικεί μόνιμα στην Αιανή Κοζάνης. Κύρια ενασχόλησή του είναι η μουσική, ενώ με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται πριν μερικά χρόνια με τις περισσότερες εικόνες του να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Το 2019 κέρδισε το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας FACES 2018, ενώ την ίδια χρονιά μια φωτογραφία του μπήκε στις 100 καλύτερες του κόσμου στο ανδρικό πορτραίτο στον διαγωνισμό 35 AWARDS INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS. To 2021 η εταιρία Fuji τον επέλεξε ως επίσημο φωτογράφο της (Official fuji x-photographer). Το Μάιο του 2022 μπήκε και πάλι στους 100 καλύτερους φωτογράφους του κόσμου στην ασπρόμαυρη φωτογραφία πάλι στον διαγωνισμό 35 AWARDS INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS. Παράλληλα, συνεχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 2013, ενώ το 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο δίσκο του από κοινού με τον Γιώργο Μιχαήλ με τίτλο «Ατέρμων».  Το 2016 συνεργάστηκε με τους Ανωγειανούς καλλιτέχνες Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη με τους οποίους επίσης ετοιμάζει φέτος νέα δουλειά.

*Τετάρτη 22.03. – Παρασκευή 31.03.2023, Goethe-Institut Thessaloniki, Γκαλερί, Βασιλίσσης Όλγας 66, Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα