Ελλάδα

Επέτειος: 49 χρόνια από την ανταρσία του «Βέλος»

Στις 23 Μαΐου 1973 το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού αποχώρησε από άσκηση του ΝΑΤΟ και πήγε Ιταλία καταγγέλλοντας την δικτατορία στη χώρα μας

Parallaxi
επέτειος-49-χρόνια-από-την-ανταρσία-του-929140
Parallaxi

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τιμήθηκε η 49η επέτειος του Κινήματος του Ναυτικού της 23ης Μαΐου 1973 και η ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος».

«Όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία, Ένοπλες Δυνάμεις και πολίτες πρέπει να στεκόμαστε αμετακίνητοι και ενωμένοι, με απόλυτη ομοψυχία, για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, την προστασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Οι συμμετέχοντες στο Κίνημα, αποτέλεσαν με την πράξη τους παράδειγμα δημοκρατικής νομιμότητας, αξιοπρέπειας και ελεύθερης βούλησης. Γι’ αυτό, αποτελούν μαζί το πλήρωμα του αντιτορπιλικού “Βέλος” και το εγχείρημα του το Μάιο του ’73, μέρος της Ιστορίας του Έθνους. Στη δύσκολη συγκυρία που περνούμε πολλές αξίες μπορεί, ενδεχομένως, να εκτεθούν σε κινδύνους. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να εκτεθεί σε κανέναν κίνδυνο η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και η ίδια η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία δεν διακινδυνεύει. Με εγγυητές της τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όλοι οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε και υπερήφανοι και ασφαλείς», διαβεβαίωσε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση.

«Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σε όλους τους στρατιωτικούς που όταν έπρεπε, εξέφρασαν όχι μόνο την αντίθεσή τους στη δικτατορία, αλλά θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους, ώστε σήμερα όλοι μας να απολαμβάνουμε τα αγαθά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Η παρακαταθήκη τους είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του συνόλου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε ο υπουργός.

Για το Κίνημα του Ναυτικού μίλησαν οι Ζήσης Φωτάκης, επίκουρος καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ένας από τους πρωταγωνιστές του Κινήματος του Ναυτικού, ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες στο Κίνημα θυσίασαν καριέρες, οικογένειες […] για να πετύχουν κάτι σημαντικό: την ελευθερία».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος γνωστοποίησε την εκκίνηση των διαδικασιών αναβάθμισης του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών που αποτελεί μια ακόμη προσφορά του προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και υποναυάρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής ο βουλευτής Ιωάννης Τραγάκης, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Μετανάστευσης αρμόδια για την Ένταξη Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας αρμόδιος για θέματα του Κλάδου Πλοίων Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, μέλη του Βουλής και εκπρόσωποι των κομμάτων, στελέχη της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόντες ήταν επίσης πρώην υπουργοί, απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, συγγενείς αξιωματικών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού και στην ανταρσία του «Βέλους», εκπρόσωποι οργανώσεων του αντιδικτατορικού Αγώνα 1967-1974, καθώς και εκπρόσωποι της ιεράς Μητρόπολης Πειραιά.

ΤΗν εκδήλωση πλαισίωσε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα