Θεσσαλονίκη

Γειτονιές της πόλης όμηροι των σκουπιδιών

«Γιατί πρέπει να βιώνουμε αυτή τη βρωμιά κάθε μέρα; Δεν ενοχλείται κανένας; Μας έχει γίνει πλέον συνήθεια;» αναρωτιούνται αγανακτισμένοι και απογοητεύμενοι κάτοικοι

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
γειτονιές-της-πόλης-όμηροι-των-σκουπι-1022586
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν σχεδόν σε καθημερινή βάση κάτοικοι γειτονιών της Θεσσαλονίκης που βλέπουν στα πεζοδρόμια έξω από τα σπίτια τους να σχηματίζονται «βουνά» από σκουπίδια, την ώρα που τα ογκώδη αντικείμενα παραμένουν μόνιμος βραχνάς.

Αγανακτισμένοι είναι οι δημότες στην οδό Κρήτης στο ύψος της Βούλγαρη, καθώς το σκηνικό της καθημερινότητάς του, είναι αυτό που καταγράφεται στις παρακάτω εικόνες.

Ασυνείδητοι συμπολίτες μας που πετούν κάθε λογής έπιπλα, τα οποία μάλιστα μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς έχουν σκουριασμένα καρφιά επάνω.

Και όλα αυτά μάλιστα, όταν από το σημείο περνούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες εκατοντάδες παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στην περιοχή.

Καθρέφτες, καναπέδες, στρώματα και ότι άλλο μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί ή να πετάξει όπου βρει καθώς αγόρασε κάτι καινούργιο.

Ανάλογη βέβαια και η κατάσταση που επικρατεί και στα γύρω στενά της περιοχής, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι.

Πέρα βέβαια από την ασυνειδησία του διπλάνου μας, οι όποιες προσπάθειες των κατοίκων για να βρεθεί λύση στην εκτός ελέγχου, όπως την χαρακτηρίζουν για συγκεκριμένες ημέρες, κατάσταση στη γειτονιά τους, πέφτουν στο κενό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τους περασμένους μήνες επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αλλά δεν βρήκαν κάποια ανταπόκριση στα αιτήματά τους, παρά τις συνεχείς οχλήσεις.

Οι κάτοικοι της γειτονιάς είναι αγανακτισμένοι με τη στάση του Δήμου και του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος για την κατάσταση που επικρατεί:

«Γιατί πρέπει να βιώνουμε αυτή τη βρωμιά κάθε μέρα; Δεν ενοχλείται κανένας; Μας έχει γίνει πλέον συνήθεια;» αναρωτιούνται κάτοικοι που μεταφέρουν τα παράπονά τους στην parallaxi.

«Δεν είμαστε οι μοναδικοί που παρατηρούμε ότι η πόλη που ζούμε είναι βρώμικη. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός του Δήμου προς τους πολίτες του, αλλά και κανένας αλληλοσεβασμός μεταξύ των συμπολιτών, γιατί όλοι ξέρουμε ότι τα σκουπίδια και τα ογκώδη αντικείμενα δεν καταλήγουν από μόνα τους έξω από τους κάδους ή στα πεζοδρόμια. Έλλειψη παιδείας, μη ανάληψη ευθυνών, αδιαφορία είναι τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν πλέον σαν πόλη και πολίτες της» καταλήγουν οι κάτοικοι.

Ένα άλλο παράδοξο φαινόμενο που παρατηρείται στην οδό Κρήτης με Πορφύρα, σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου, είναι το γεγονός ότι ο εργολάβος που ανέλαβε να κόψει τα δέντρα και να τοποθετήσει τα καινούργια, έχει ξεχάσει (!!!) στο σημείο εδώ και τρεις εβδομάδες τα μπάζα!

Παρόμοια κατάσταση και σε άλλη γειτονιά

Οργή επικρατεί και στους κατοίκους της περιοχής της Δελφών με Πέτρου Συνδίκα, στο σημείο που γίνονται τα έργα για το… περιβόητο Μετρό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, επί έναν μήνα τα ογκώδη αντικείμενα έχουν κάνει… κατάληψη στα πεζοδρόμια και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αποκομιδή τους.

Σε σημείο μάλιστα, που οι κάτοικοι δεν μπορούν πλέον να περπατήσουν στο πεζοδρόμιο.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι δημότες έχουν επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά περιμένουν στο… ακουστικό τους, καθώς καμία κίνηση δεν έχει γίνει και το αίτημα τους μονίμως…πηγαίνει από το ένα τμήμα στο άλλο.

«Η αδιαφορία και η προχειρότητα σε όλη την καθημερινότητά μας, μας προκαλεί αγανάκτηση και απογοήτευση» σημειώνει κάτοικος της περιοχής στην parallaxi.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα