Ελλάδα

Καρκίνος του μαστού: Ανεκτέλεστο το 60% των παραπεμπτικών για μαστογραφία

Καμπανάκι από τους γιατρούς.

Parallaxi
καρκίνος-του-μαστού-ανεκτέλεστο-το-60-τ-1117346
Parallaxi

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τις ανεκτέλεστες μαστογραφίες, καθώς όπως σημειώνεται τουλάχιστον πάνω από το 60% των παραπεμπτικών για τον καρκίνο του μαστού από το Πρόγραμμα “Απόστολος Δοξιάδης” δεν εκτελούνται.

Την ίδια στιγμή, σε κάθε 8 μαστογραφίες που δεν έγιναν εγκαίρως, αντιστοιχεί 1 καρκίνος μαστού. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Απόστολος Δοξιάδης» υλοποιείται κανονικά βοηθώντας γυναίκες που τηρούν το ηλικιακό κριτήριο να υποβληθούν ετησίως σε προληπτική μαστογραφία. Αλλά – όπως δείχνουν τα στοιχεία – το 60% από τα SMS που απεστάλησαν μέσα σε ένα έτος, δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι παραλήπτριες αφήνουν ανεκτέλεστα τα παραπεμπτικά.

«Κάποιες από αυτές τις γυναίκες, οι λιγότερες, ίσως έχουν κάνει ήδη ή έχουν προγραμματίσει τη μαστογραφία τους ιδιωτικά, γεγονός που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κράτος εφόσον δεν υπάρχει ακόμα εθνικός, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Οι υπόλοιπες ωστόσο, απλά αμελούν να υποβληθούν στην εξέταση είτε επειδή είναι ελλιπώς ενημερωμένες για την αναγκαιότητα, είτε επειδή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μαστογράφο», τονίζει ο ΠΙΣ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει για το θέμα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην Πολιτεία, όσο και στις γυναίκες άνω των 40 ετών, καθώς οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν έγιναν εγκαίρως, θα διαγνωστεί στο επόμενο διάστημα 1 καρκίνος του μαστού σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «βεβαίως, αν λειτουργούσε καθολικά και σωστά ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, θα ήλεγχε και θα παρακινούσε τις γυναίκες για τη σωτήρια εξέταση. Εφόσον αυτό δεν υπάρχει ακόμα, πρέπει να βρούμε όλοι, τρόπους να ενημερώνουμε συνεχώς τις γυναίκες και να φροντίζουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το «όπλο» της πρόληψης μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα