Θεσσαλονίκη

Καθαριότητα ώρα μηδέν

Η άσκηση κριτικής στο Δήμο για την ποιότητα και την ταχύτητα της καθαριότητας αποτελεί μια πράξη δημοκρατική και συμμετοχική για το καλό του Δήμου μας

Ειρήνη Περπερίδου
καθαριότητα-ώρα-μηδέν-1044625
Ειρήνη Περπερίδου

Σήμερα το μεσημέρι διερχόμενη από την οδό Καμβουνίων, αντίκρισα ένα δυσάρεστο και επικίνδυνο θέαμα, παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Η οσμή από το πετρέλαιο ήταν έντονη, ήδη κάποια μέτρα μακριά. Έμπροσθεν των οικιακών κάδων απορριμμάτων, κάποιες/οι είχαν εναποθέσει πλαστικές σακούλες με οικοδομικά υλικά (μπάζα) από πρόσφατη ανακαίνιση, βαρέα αντικείμενα και το πιο δυσάρεστων όλων, μια δεξαμενή πετρελαίου, γεμάτη με το εύφλεκτο υγρό, η οποία περιχύθηκε πέριξ των κάδων.

Παρά τη δυνατότητα προσυνεννόησης με τη δημοτική αρχή συλλογής βαρέων αντικειμένων, η κατάσταση το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και δη στο κέντρο έχει ξεφύγει με τις εκτεταμένες επισκευές, ανακαινίσεις κτλ συνδυαστικά με την έλλειψη του απαραίτητου αριθμού υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι απογοητευτική και επικίνδυνη συχνά! Όμως, όσες/-ους υπαλλήλους καθαριότητας και να προσλάβει ο Δήμος, δεν θα αρκέσουν για να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες καθεμίας και καθένα που παραβλέπει τους πάγιους κανόνες απόθεσης κατασκευαστικών αποβλήτων και αποβλήτων κατεδαφίσεων.

Η άσκηση κριτικής στο Δήμο για την ποιότητα και την ταχύτητα της καθαριότητας αποτελεί μια πράξη δημοκρατική και συμμετοχική για το καλό του Δήμου μας, μα το άλλο σκέλος αφορά τη δική μας ατομική ευθύνη έναντι στις εαυτές και του εαυτούς μας, στην πόλη μας και στις συνδημότισσες/συνδημότες μας! Οφείλουμε όλες και όλοι να αναλάβουμε το σκέλος της ευθύνης που μας αναλογεί για να εξασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε την πόλη υγιή και καθαρή!

Χωρίς τη δική μας συνεισφορά, η πόλη δεν θα αγγίξει ποτέ τα επιθυμητά επίπεδα καθαριότητας, ειδικά όταν σε κοινούς κάδους απορριμμάτων εναποθέτουμε οικοδομικά υλικά και τώρα δεξαμενές πετρελαίου, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες!

Ο νόμος ορίζει αυστηρά διοικητικά πρόστιμα για την παράνομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων σε αστικό περιβάλλον,η έκθεση των οποίων εγκυμονεί ζήτημα ασφάλειας και περιβαλλοντικής συνείδησης! Παράλληλα, η συγκεκριμένη πράξη εγείρει και ζητήματα ποινικής απαξίας, καθώς η αμελής εναπόθεση του πετρελαίου δεξαμενής σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου, θέτει άμεσα ζητήματα ασφάλειας τόσο των κατοίκων, όσο και των διερχόμενων οχημάτων και πεζών!

*Ειρήνη Π. Περπερίδου, Υποψήφια Α’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», Ιδρύτρια της δράσης για την προώθηση της έμφυλης ισότητας G.E.A. , Νομικός και Φιλόλογος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα