Εκθέσεις

Η σημαντικότερη λογοτεχνική εκδήλωση της χρονιάς!

Η 4η Λογοτεχνική Σκηνή που διοργανώνει το περιοδικό «Εντευκτήριο» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την 1η Δημοτική Κοινότητα, θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015.

Parallaxi
η-σημαντικότερη-λογοτεχνική-εκδήλωσ-74053
Parallaxi

skini7

Ξεκίνησε χάρη στο πείσμα και το μεράκι ενός ανθρώπου που η προσφορά του στα γράμματα είναι αμέτρητη. Του Γιώργου Κορδομενίδη. Ξεκίνησε πριν τρία χρόνια στην Καλαμαριά σε συνεργασία με το δήμο Καλαμαριάς και φέτος κάνει ένα βήμα προς το κέντρο της πόλης.

Η Λογοτεχνική Σκηνή που διοργανώνει το περιοδικό «Εντευκτήριο» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την 1η Δημοτική Κοινότητα, έρχεται για τέταρτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, και θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», αλλάζοντας τον τόπο δράσης της από το παραδοσιακό της Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», αλλά όχι τον πλούσιο της χαρακτήρα.

22 καταξιωμένοι, νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι, από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις θα πλαισιώσουν την διοργάνωση αυτή τη χρονιά, ενώ δεν θα λείπουν και οι εμφανίσεις σκηνοθετών, χορογράφων, ηθοποιών και χορευτών.

skini12

Η Λογοτεχνική Σκηνή είναι ένας φιλόδοξος θεσμός που δημιουργήθηκε το 2012 στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς «Παρά θίν’ αλός», και προστέθηκε στους ήδη υπάρχοντες άξονες για τη μουσική και τα εικαστικά. Η πρώτη διοργάνωση αυτού του λογοτεχνικού φεστιβάλ, του μόνου που γίνεται στην Ελλάδα από δημόσιο φορέα, ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη (από το 1912 μέχρι το 2012). Αντί να οργανωθεί ακόμη ένα “κλειστό”, μόνο για ειδικούς και άλλους “μυημένους”, συνέδριο ή συμπόσιο, υιοθετήθηκε το σχήμα ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ που θα έχει συνέχεια στον χρόνο και ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό που αγαπάει τη λογοτεχνία και τη δημόσια ανάγνωσή της, όπως αγαπά να γνωρίζει από κοντά και να γνωρίζει τους δημιουργούς της.

skini6

Η συνύπαρξη στο πρόγραμμα κάθε βραδιάς σύντομων εισηγήσεων από έγκυρους μελετητές της λογοτεχνίας, προβολών αρχειακού και άλλου υλικού που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και αναγνώσεων από ποιητές και πεζογράφους που συγκροτούν το λογοτεχνικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης σημείωσε αυτά τα χρόνια εντυπωσιακή επιτυχία, ακόμη και για τους ίδιους τους διοργανωτές, και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τη λογοτεχνική κοινότητα όσο και από το φιλαναγνωστικό κοινό. Έχει φιλοξενήσει από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της πληθώρα καλλιτεχνών και συνεχίζει και φέτος την όμορφή της παράδοση.

skini11

Η έναρξη των εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιείται στις 19.30 ακριβώς και θα περιλαμβάνει αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, performance, μουσική και προβολές.

Στην 4η Λογοτεχνική Σκηνή συμμετέχουν οι ποιητές και πεζογράφοι Αλέξανδρος Αραμπατζής (Δράμα), Νίκος Αδάμ Βουδούρης (Αθήνα), Γιάννης Ευσταθιάδης (Αθήνα), Λεωνίδας Κακάρογλου (Χανιά), Κώστας Καβανόζης (Ξάνθη), Αντώνης Κάλφας (Κατερίνη), Δημήτρης Καρασάββας (Βέροια), Ηλίας Κεφάλας (Τρίκαλα), Δημήτρης Νόλλας (Αθήνα), Δημήτρης Παπαστεργίου (Βέροια), Έρση Σωτηροπούλου (Αθήνα), Βίκυ Τσελεπίδου (Ξάνθη), Γιώργος Χρονάς (Αθήνα) και από τη Θεσσαλονίκη οι Γιάννης Βαϊτσαράς, Ειρήνη Ιωαννίδου, Γιώργος Καλιεντζίδης, Δώρα Κασκάλη, Ειρήνη Καραγιαννίδου, Ανδρέας Καρακόκκινος, Ελένη Μερκενίδου, Νικόλας Σεβαστάκης και Ολυμπία Σταύρου.

skini4

Οι performance και τα αναλόγια θα είναι αφιερωμένα στους Θεσσαλονικείς συγγραφείς Μανόλη Αναγνωστάκη (10 χρόνια από τον θάνατό του, επιμέλεια, Ιωάννα Μήτσικα) και Γιώργο Ιωάννου (30 χρόνια από τον θάνατό του, επιμ., Σοφία Παπανικάνδρου), τον Τόμας Μαν (140 χρόνια από τη γέννησή του, 60 από τον θάνατό του, επιμ., Μάρα Τσικάρα) και τον Φερνάντο Πεσόα (80 χρόνια από τον θάνατό του, επιμ., Σοφία Καρακάντζα). Μικρό αφιέρωμα θα γίνει και στον Ανταίο Χρυσοστομίδη (1952-2015, επιμ., Απόστολος Καρακάσης – Μικέλα Χαρτουλάρη).

Στα μουσικά μέρη, ο Δημήτρης Νικολούδης Θα ερμηνεύσει τρία τραγούδια σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη (πιάνο: Σάκης Λάιος) και η Μαρία Φωτίου τρία τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη, σε στίχους Γιώργου Ιωάννου.

Τη Λογοτεχνική Σκηνή διευθύνει ο Γιώργος Κορδομενίδης και φέτος είναι στην πιο ώριμη στιγμή της. Μην τη χάσετε!

Screen Shot 2015-12-06 at 1.25.00 PM

*11-12/12, Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42 και Δελφών, Ώρα:19.30, Είσοδος: Ελεύθερη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα