Parallax View

Μνήμες Δεκαπενταύγουστου

Τα κεφτεδάκια της μαμάς, η συνειδητή επιλογή να μείνεις στην πόλη, τα ποτά στο χωριό, τα πανηγύρια. Για όλους η συγκεκριμένη μέρα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Ας τη ζήσουμε και φέτος

Parallaxi
μνήμες-δεκαπενταύγουστου-1044568
Parallaxi

Δεκαπενταύγουστος, «Πάσχα του καλοκαιριού», η τελευταία ίσως ημέρα πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στο φθινόπωρο, στις καθημερινές υποχρεώσεις, στο άγχος και το «τρέξιμο»,

Είναι μία ημέρα που για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό και επιλέγει να την περνάει όπως εκείνος έχει συνηθίσει.

Άλλοι σε προορισμούς διακοπών, άλλοι στα εξοχικά τους και κάποιοι στην πόλη λατρεύοντας την ασυνήθιστη ηρεμία της πριν την μεγάλη επιστροφή.

Στα παρακάτω κείμενα κάνουμε μία «βουτιά» σε μνήμες του Δεκαπενταύγουστου προηγούμενων ετών μέσα από ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων.

Δεκαπενταύγουστος εστί…

Διαφορετικοί άνθρωποι υμνούν την «γιορτή» του καλοκαιριού.

Τα κεφτεδάκια της μαμάς, η Τριστινίκα, η συνειδητή επιλογή του να μείνεις στην πόλη, τα ποτά στο χωριό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεκαπενταύγουστος εστί…

Δεκαπενταύγουστος στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής

«Ευθεία! Όχι από εκεί, από την άσφαλτο. Να, στον άσπρο τοίχο είναι η στροφή. Όχι, όχι σ’ αυτόν, στον επόμενο». Ίσα που ακουγόταν η φωνή που έδινε οδηγίες. Ο ντόπιος παππούς πίσω μας δεν μπορούσε να φωνάξει. Μιλούσε βραχνά. Σχεδόν διαβάζαμε τα χείλη του κάτω από τα γυαλιά οράσεως και το jockey. Είχε βγει δα κι ο ήλιος. Ήταν 09:30, 10 παρά, 15-Αύγουστος. Το χωριό ήδη μύριζε κρέας κι εμείς ακόμα ψάχναμε την εκκλησία.

Ένα τρυφερό κείμενο για μια κλασική μέρα σε έναν κλασικό τόπο.

Η μαγική άδεια πόλη

Επιστροφή στον Δεκαπενταύγουστο του 2019 και στην έρημη Θεσσαλονίκη μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Γιώργου Κόγια.

Τι είναι για σένα Δεκαπενταύγουστος;

Ο Γιώργος Τούλας καταγράφει τις σκέψεις του για τις εξόδους του Δεκαπενταύγουστου. Από την Τήνο και τη Παναγία Σουμελά έως τα πανηγύρια.

Δεκαπενταύγουστος σημαίνει πανηγύρι

Τα πανηγύρια είναι το τελευταίο σημείο όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση σήμερα. Και εμείς θυμόμαστε εικόνες και στιγμιότυπα από το πανηγύρι στο Φοίνικα, που συμβαίνουν κάθε χρόνο μικρά θαύματα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο πανηγύρι του Φοίνικα

Δεκαπενταύγουστος χωρίς φαγητό δε γίνεται

Και θυμόμαστε τον Αύγουστο του 2021 που δοκιμάσαμε το καλύτερο πεϊνιρλί για τον Δεκαπενταύγουστο στην Καστανιά Ημαθίας στον φούρνο της οικογένειας Τσαχουρίδη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα