Life

Πανικός για μια αφίσα στη Eurovision – Τι ακριβώς συνέβη

Ειρωνεύεται το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης.

Parallaxi
πανικός-για-μια-αφίσα-στη-eurovision-τι-ακριβώ-443397
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Μη κυβερνητική οργάνωση κατά της ισραηλινής κατοχής δέχεται έντονες επικρίσεις στο Ισραήλ γιατί ειρωνεύτηκε μια αφίσα της Eurovision που διεξάγεται φέτος στο Τελ Αβίβ προτείνοντας στους ξένους επισκέπτες μια επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική ‘Όχθη.

Με το σύνθημα “Dare to Dream” (Τολμήστε να ονειρευτείτε), το Τελ Αβίβ υποδέχεται από τις 14 έως τις 18 Μαΐου τη Eurovision, έναν δημοφιλή διαγωνισμό τραγουδιού που θεωρείται από το Ισραήλ μια χρυσή ευκαιρία για να βελτιώσει την εικόνα του στον κόσμο και να προωθήσει τον τουρισμό.

Μια αφίσα που ειρωνεύεται αυτό το σύνθημα και καλεί τους ανθρώπους να “τολμήσουν να ονειρευτούν την ελευθερία” τοποθετήθηκε από τη ΜΚΟ Breaking the Silence (BTS) κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Αγιαλόν, που διασχίζει το Τελ Αβίβ.

Το σύνθημα διακρίνεται στο βάθος της φωτογραφίας που είναι χωρισμένη στα δύο: από τη μια μεριά, η ειδυλλιακή παραλία του Τελ-Αβίβ, από την άλλη το τείχος ασφαλείας που κατασκεύασε το εβραϊκό κράτος στη Δυτική Όχθη. Στο κέντρο της αφίσας, ένα ξύλινο παρατηρητήριο ναυαγοσώστη μετατρέπεται σε ένα γκρίζο παρατηρητήριο.

Η οργάνωση Breaking the Silence, μαύρο πρόβατο της ισραηλινής δεξιάς, συλλέγει και δημοσιεύει μαρτυρίες βετεράνων του ισραηλινού στρατού για καταχρήσεις που φέρεται ότι διέπραξαν ή καταχρήσεις των οποίων έγιναν μάρτυρες την περίοδο που υπηρετούσαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην αφίσα αυτή, η ΜΚΟ καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν όλη την εικόνα της χώρας με καθημερινές δωρεάν επισκέψεις στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 14 Μαΐου.

Η Χεβρώνα, στη νότια πλευρά της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, είναι η μόνη πόλη της Δυτικής Όχθης όπου κατοικούν εκατοντάδες έποικοι που προστατεύονται από χιλιάδες στρατιώτες και παρατηρητήρια εν μέσω 200.000 Παλαιστινίων.

Η πόλη περιγράφεται συχνά ως πυριτιδαποθήκη. Οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην περιοχή περιμετρικά του Τάφου των Πατριαρχών, το Τέμενος του Ιμπραήμ για τους μουσουλμάνους στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

“Είμαστε ευτυχείς που έρχεστε να γιορτάσετε μαζί μας! Χαρείτε τις ηλιόλουστες ακτές και την έντονη νυχτερινή ζωή”, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΜΚΟ.

“Αλλά υπάρχει και μια άλλη όψη της ισραηλινής κοινωνίας. Σε απόσταση μιας ώρας από το ξενοδοχείο σας, εντός των (παλαιστινιακών) εδαφών εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν ακόμη υπό το στρατιωτικό μας καθεστώς”.

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε τους ισραηλινούς πολιτικούς ηγέτες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. “Η γεμάτη μίσος και αξιοκαταφρόνητη οργάνωση Breaking the Silence βρήκε και πάλι τον χρόνο να διασπείρει ψεύδη κατά του εβραϊκού κράτους”, κατηγόρησε με μήνυμά του στο Twitter o υπουργός ο Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα