Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αγίας Σοφίας: Καλώδιο στη μέση του δρόμου, απειλή για πεζούς και οχήματα

Διασχίσει την οδό Ερμού καθέτως, σχεδόν γυμνό από τις προστατευτικές πλάκες του 

Φίλιππος Δεργιαδές
πλατεία-αγίας-σοφίας-καλώδιο-στη-μέση-1084375
Φίλιππος Δεργιαδές

Σοβαρούς κινδύνους για πεζούς και οχήματα, ιδίως για τα δίκυκλα, εγκυμονεί η ηλεκτροδότηση για διαφημιστικό κιόσκι που έχει στηθεί στην πλατεία Αγίας Σοφίας, μπροστά στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού.

Το καλώδιο διασχίσει κάθετα το δρόμο της οδού Ερμού, και παρότι καλυμμένο από ειδικές πλάκες, από τη διέλευση των οχημάτων, έχει απογυμνωθεί και αποτελεί κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.

Το καλώδιο ξεκινά από καφάο, που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, ακριβώς απέναντι από το μνημείο και το σημείο που βρίσκεται στο κιόσκι εταιρίας παροχής ενέργειας.

Η τοποθέτηση του καλωδίου στη μέση του δρόμου και η προχειρότητα με την οποία έχει στηθεί όλο το σύστημα της ηλεκτροδότησης, προκαλεί πολλές αντιδράσεις ιδίως των οδηγών των δικύκλων που κινδυνεύουν άμεσα με πτώση, αν δεν αντιληφθούν έγκαιρα την κατασκευή και δεν κόψουν ταχύτητα.

Αλλά και πεζοί κινδυνεύουν, ιδίως τα μικρά παιδιά, που μπορεί να σκοντάψουν ή ακόμα χειρότερα να χτυπηθούν από το ηλεκτρικό ρεύμα αν το καλώδιο, κάποια στιγμή σπάσει και απογυμνωθεί τελείως.

Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάποιοι ατύχημα, και το σκηνικό εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποιος έδωσε την άδεια για την εν λόγω επικίνδυνη και πρόχειρη κατασκευή, αλλά και ποιος κατασκεύασε και εγγυήθηκε την ασφάλεια και επάρκεια αυτής της κατασκευής.

Αντιδράσεις ωστόσο προκαλεί και η απόφαση να στηθεί το διαφημιστικό κιόσκι, ακριβώς μπροστά στο μνημείο στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, σε ανάρτηση του, θίγει το γεγονός και σχολιάζει πως τα μνημεία μπαίνουν σε περίοπτες θέσεις για θύμηση» και πως η τοποθέτηση του κιοσκιού «είναι προσβολή στον πολιτισμό και την ιστορία». Μάλιστα θέτει το ερώτημα «ποιος έδωσε άδεια και έγινε τοποθέτηση κιοσκιού για την προβολή εταιρείας αερίου μπροστά στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού;»

Ερώτημα προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, το Υ.Ν.Μ.Τ.Ε Κεντρικής Μακεδονίας, τη Γραμματεία ΥΠΠΟΑ, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Δ/νση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, θέτει για το θέμα και το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης:

«Παρακαλούμε για την απάντησή σας αν έχετε συναινέσει στην τοποθέτηση της εικονιζόμενης κατασκευής σε περιβάλλοντα χώρο Βυζαντινού Μνημείου και Νεώτερων Μνημείων. Παρακαλούμε θερμά για την άμεση απομάκρυνσή του».

Υπάρχουν απαντήσεις από το δήμο Θεσσαλονίκης για την επικίνδυνη κατασκευή αλλά και την χωροθέτηση για το κιόσκι; Αληθεύει ότι η άδεια που εξέδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μιλά γενικά και αόριστα για τοποθέτηση στον άξονα της Αγίας Σοφίας χωρίς να υποδεικνύει σημείο; Αληθεύει ότι δεν ενημερώθηκε η εφορία Νεωτέρων Μνημείων για την εξαφάνιση του μνημείου; Αληθεύει ότι αύριο το πρωί θα υπάρξει παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας; 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα