Διεθνή

Ρουάντα: Το HRW κατηγορεί την κυβέρνηση για φόνους και απαγωγές αντιφρονούντων

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024.

Parallaxi
ρουάντα-το-hrw-κατηγορεί-την-κυβέρνηση-γ-1014963
Parallaxi

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τις αρχές της Ρουάντας ότι ευθύνονται για φόνους, ξυλοδαρμούς και απαγωγές αντιφρονούντων στο εξωτερικό και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτή την «εξωεδαφική καταστολή».

Τη Ρουάντα κυβερνά με σιδηρά πυγμή ο Πολ Καγκάμε μετά το τέλος της γενοκτονίας, το 1994. Είναι πρόεδρος της χώρας από το 2000 και επανεξελέγη με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στις εκλογές του 2003, του 2010 και του 2017. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024.

Το Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντας, το κόμμα του Καγκάμε, «απαντά με ισχύ και συχνά με βίαιο τρόπο στις επικρίσεις, χρησιμοποιώντας σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει πραγματικούς ή πιθανούς αντιφρονούντες», αναφέρει το HRW, το οποίο «έχει καταγράψει περισσότερα από δέκα περιστατικά φόνων, απαγωγών και αποπειρών απαγωγών, αναγκαστικών εξαφανίσεων και επιθέσεων εναντίον Ρουαντέζων που έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό».

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντας, η Γιολάντε Μακόλο, διέψευσε τις κατηγορίες εκτιμώντας ότι το HRW «εξακολουθεί να παρουσιάζει μια παραμορφωμένη εικόνα της Ρουάντας, η οποία δεν υπάρχει παρά στη φαντασία τους». Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας αντιθέτως «προωθεί τα δικαιώματα, την ευημερία και την αξιοπρέπεια των Ρουαντέζων τα τελευταία 29 χρόνια».

Το HRW, που επικεντρώθηκε στις ωμότητες που έχουν καταγραφεί από το 2017 και μετά, συνομίλησε με περισσότερους από 150 ανθρώπους, κυρίως στη Γαλλία, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ.

Από τον Μάιο του 2021, σημειώνει το Παρατηρητήριο, «τουλάχιστον τρεις Ρουαντέζοι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν υπό ύποπτες συνθήκες, ενώ δύο άλλοι γλίτωσαν την απαγωγή» στη Μοζαμβίκη. Ανάμεσα στους τελευταίους ήταν ο Σελεμάν Μασίγια, τον οποίο φίλος του χαρακτήρισε σφοδρό επικριτή της κυβέρνησης της Ρουάντας. Ο Μασίγια, επιχειρηματίας και ποδοσφαιριστής, είχε λάβει άσυλο στη Μοζαμβίκη και βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του, με μαχαιριές στο πρόσωπο και τον λαιμό, στο βόρειο τμήμα της χώρας τον Ιούλιο του 2022.

«Αποστρέφει το βλέμμα»

Παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι αρχές της Ρουάντας εναντίον των αντιφρονούντων, η διεθνής κοινότητα «αποστρέφει το βλέμμα», καταγγέλλει το HRW.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρεται και στον ρόλο που διαδραματίζουν στελέχη των πρεσβειών της Ρουάντας ή μέλη του Rwandan Community Abroad, ενός διεθνούς δίκτυου που συνδέεται με το υπουργείο Εξωτερικών, στην παρακολούθηση και την άσκηση πίεσης σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Ακόμη και σε δυτικές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Βρετανία και η Γαλλία, η Ρουάντα έχει καταφέρει «να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου μεταξύ των προσφύγων».

Οι συγγενείς των προσφύγων που παραμένουν στη Ρουάντα γίνονται επίσης στόχος αυθαίρετων κρατήσεων και δολοφονιών «με στόχο να ασκηθεί πίεση στα μέλη της οικογένειάς τους στο εξωτερικό ώστε να σταματήσουν τον ακτιβισμό».

Οι ενέργειες αυτές «παραβιάζουν σειρά δικαιωμάτων, κυρίως το δικαίωμα στη ζωή, (…) το δικαίωμα να μην υποβάλλεται κάποιος σε βασανιστήρια και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη», καταλήγει η ΜΚΟ και ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να καταπολεμήσει αυτή την «εξωεδαφική καταστολή».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα