Featured

Ο Βαρδάρης επιστρέφει στη ζωή της πόλης χωρίς λαμαρίνες

Μετά από δεκαετίες απαξίωσης και εγκατάλειψης.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
ο-βαρδάρης-επιστρέφει-στη-ζωή-της-πόλη-739913
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Συνολικά 400 τετραγωνικά μέτρα θα απελευθερωθούν και θα δοθούν και πάλι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Βαρδαρίου, καθώς «φεύγουν» οι λαμαρίνες από το εργοτάξιο του μετρό.

Το εργοτάξιο του μετρό του Βαρδαρίου υπάρχει στη συμβολή των οδών Λαγκαδά, Εγνατίας (από την πάνω μεριά) και Μοναστηρίου στη λεγόμενη Αμερικάνικη Αγορά, πάνω από 10 χρόνια και ευθύνεται ως έναν πολύ μεγάλο βαθμό για την υποβάθμιση της περιοχής. Μια περιοχή που έσφυζε από ζωή τα προηγούμενα χρόνια.

Η ελπίδα να επιστρέψει η παλιά της ζωντάνια, θα έρθει στις 20 Απριλίου, όταν και θα απομακρυνθούν οι αντιαισθητικές λαμαρίνες και 400 τμ θα αποδοθούν στο σημείο, όπου καθημερινά περνούν δεκάδες συμπολίτες μας. Τρία χρόνια σχεδόν μετά την αποκάλυψη του «σημείου 0».

Ο Βαρδάρης, η ιστορική πλατεία της πόλης και άλλοτε ζωντανή καρδιά της απαξιώθηκε εντελώς τις τελευταίες δεκαετίες και γνώρισε την απόλυτη παρακμή με το κλείσιμο όλων των βασικών λειτουργιών της (αγορά, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, παραδοσιακές οικοτεχνίες κλπ), οδηγήθηκε στην ερημοποίηση και σε αρκετές περιόδους στην ακραία περιθωριοποίηση με διακίνηση ουσιών, πορνεία και εγκληματικότητα. Διάφορες προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για εναλλακτικές χρήσεις (τέχνη, δημιουργική οικονομία κλπ) δεν ευοδώθηκαν και διήρκεσαν λίγο.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, γίνεται η τελική αποκατάσταση του πεζοδρομίου. Το εργοτάξιο θα περιοριστεί σημαντικά και θα διατηρηθούν μόνο τα απαραίτητα, δηλαδή η είσοδος του σταθμού και δυο αεραγωγοί που θα καλυφθούν με ειδικά πλέγματα, όπως συμβαίνει και στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας.

Τι σημαίνει η απομάκρυνση των λαμαρίνων

Η απομάκρυνση των λαμαρίνων και ο περιορισμός του εργοταξίου, έρχονται μετά από τη φάση των «έργων του πολιτικού μηχανικού» όπως συνηθίζεται να λέγονται, δηλαδή τα κατασκευαστικά, τα οποία έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο σταθμός αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη φάση των «αρχιτεκτονικών Β».

Το εργοτάξιο λοιπόν θα μικρύνει αισθητά και οι χώροι που θα μείνουν ως απομεινάρια του θα είναι ακριβώς αυτοί που θα υπάρχουν και όταν το μετρό θα τεθεί σε λειτουργία.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα, αναμένουμε και την απομάκρυνση λαμαρίνων και από άλλα σημεία της πόλης, κινήσεις που έπεσαν «θύματα» του κορονοϊού και μπήκαν στον πάγο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Βαρδάρης σε διαρκή μετάλλαξη και εγκατάλειψη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα