Parallax View

Αστική οργή: Μια πόλη καρναβάλι;

Λέξεις: Γιάννης Ανδρέου Κρέμασε τους! Αν και στην πόλη έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της δημόσιας ανάρτησης μπάνερ από μπουζουκομάγαζα, όπου ο δήμος επί Παπαγεωργόπουλου και η Νομαρχία επί Ψωμιάδη έβαζαν τα λογότυπα τους φαρδιά πλατιά κάτω από αστέρια της πίστας και γέμιζαν την Τσιμισκή με τις φάτσες τους σε ένα […]

Parallaxi
αστική-οργή-μια-πόλη-καρναβάλι-9417
Parallaxi
1.jpg

Λέξεις: Γιάννης Ανδρέου

Κρέμασε τους!

Αν και στην πόλη έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της δημόσιας ανάρτησης μπάνερ από μπουζουκομάγαζα, όπου ο δήμος επί Παπαγεωργόπουλου και η Νομαρχία επί Ψωμιάδη έβαζαν τα λογότυπα τους φαρδιά πλατιά κάτω από αστέρια της πίστας και γέμιζαν την Τσιμισκή με τις φάτσες τους σε ένα πάρε δώσε τρελής διαπλοκής, λίγο παραέξω επικρατεί το χάος. Στη λεωφόρο του αεροδρομίου, την έξοδο της πόλης προς τη Χαλκιδική, στη Λαγκαδά και τον περιφερειακό οι κολόνες της ΔΕΗ στολίζονται μοναδικά με τα πρόσωπα ημίξανθων νεαρών, άγνωστων τριτοκλασάτων σταρλετιτσών και μεγάλων φωνών, εναλλάξ. Ένα εικαστικό παραλήρημα παραφυλάει σε κάθε κολόνα δημιουργώντας ένα μοναδικό στον κόσμο δημόσιο θέαμα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα μπάνερ αυτά δεν μαζεύονται ποτέ και έτσι μετά τη λήξη των εμφανίσεων ή των εκδηλώσεων μπορεί να σε συντροφεύουν καλοκαιρινά καλλιστεία, χριστουγεννιάτικοι χώροι ή ο Πλούταρχος από προπέρσινες εμφανίσεις του για μήνες. Ή και για χρόνια!

Φυσικά κανείς ποτέ δεν εξηγεί σε κανέναν ποιος δίνει τις άδειες για αυτές τις δημόσιες αναρτήσεις, ποιος πληρώνει το βαρκάρη και τι ακριβώς εξυπηρετούν; Επίσης επειδή έχει γίνει τεράστια συζήτηση για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων και όλως των μεγάλης επιφάνειας ταμπελών που αποσπούν την προσοχή των οδηγών Πέραν της αισθητικής υπάρχει και η διάσταση αυτή.

Ένας πεζόδρομος-πάρκινγκ

Πιστεύοντας ότι τα πρώτα βήματα που έγιναν στις πεζοδρομήσεις της Θεσσαλονίκης ήταν θετικά και έχοντας ανοίξει από νωρίς το διάλογο για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας κάνοντας απολογισμό εγκαίρως, αναρωτιόμαστε τον τελευταίο καιρό με ποια λογική επιτρέπεται η ολοήμερη τροφοδοσία των καταστημάτων δημιουργώντας για τους περαστικούς διαβάτες τις συνθήκες αποκλεισμού που υποτίθεται ότι αντιμάχεται ένας πεζόδρομος; Καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας φορτηγά και επιβατικά όλων των ειδών είναι σταθμευμένα σε όλο το μήκος του πειραματικού πεζόδρομου που σε συνδυασμό με τα σκουπίδια που συχνά ξεχειλίζουν δημιουργούν ένα τοπίο απόκοσμο. Σε κανένα πολιτισμένο μέρος του κόσμου οι τροφοδοσίες των καταστημάτων δεν γίνονται μετά τις εννιά το πρωί αγαπητοί αντιδήμαρχοι.

Μια Αριστοτέλους χωρίς ανακύκλωση

Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα κάδο ανακύκλωσης σε όλη την περίμετρο της πλατείας Αριστοτέλους. Στην πλατεία υπάρχουν εστιατόρια, τράπεζες, μπαρ, καφετέριες και άλλα καταστήματα που πετούν κάθε μέρα στα σκουπίδια τόνους πραγμάτων που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Γυαλί, χαρτί, πλαστικό. Τα πετούν όμως στους κοινούς κάδους διότι…. Δεν είναι πολύ κρίμα;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα