Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Το βιβλίο Αλλιώς.

Η δράση της parallaxi με αφορμή της Διεθνή Έκθεση Βιβλίου το Μάη του 2011

Parallaxi
το-βιβλίο-αλλιώς-46126
Parallaxi
5686739900_916f171137_o.jpg

Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης η parallaxi με τη δράση της η “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” συνέχισαν τις δράσεις τους, εστιάζοντας αυτή τη φορά στον πολιτισμό με επίκεντρο το βιβλίο. Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) η “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” είδε το “Βιβλίο Αλλιώς” και υποδέχθηκε την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (5-8 Μαΐου 2011) στην πόλη.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

Το απόγευμα της Τρίτης, 3 Μαΐου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης γέμισε βιβλία και υποδέχτηκε μικρούς και μεγάλους σε ένα διαφορετικό κόσμο. Ο χάρτης- πρόγραμμα των δράσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

Η πλατεία Ναυαρίνου παραδώθηκε στα παιδιά. Σε συνεργασία με τη Σοφία Σούπαρη και τις Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός η παιδική χαρά της υποβαθμισμένης πλατείας μετατράπηκε σε ένα χώρο φιλικό για τα παιδιά γεμάτο βιβλία, τα οποία πλησίασαν τα παιδιά με μεγάλη ελευθερία. Παράλληλες αφηγήσεις παραμυθιών από παραμυθάδες με τη μορφή του living library και δημιουργία βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά δημιούργησαν μία γωνιά αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο.

Εικόνα: Θωμάς Τζίρος

– Στον ίδιο χώρο το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα “Μανόλης Τριανταφυλλίδης”) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ετοίμασε τρία δημιουργικά παιχνίδια που προκάλεσαν τα παιδιά να παίξουν με τις λέξεις. Τα παιχνίδια αφορούσαν κυρίως παιδιά δημοτικού.

– Πέντε κορυφαίοι συγγραφείς της πόλης διάβασαν στις αυλές εκκλησιών κείμενά τους εμπνευσμένα από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας ο Σάκης Σερέφας, στον Άγιο Αντώνιο ο Ισίδωρος Ζουργός, στον Άγιο Μηνά ο Απόστολος Λυκεσάς, στην Αχειροποίητο ο Θωμάς Κοροβίνης και στην Αγία Σοφία η Σοφία Νικολαΐδου

Ανταλλαγή βιβλίων στην Ικτίνου. Η έννοια του bookcrossing αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με τους bookcrossers της πόλης η αυλή του σχολείου της Ικτίνου μετατρέπεται σε ένα πεδίο ανταλλαγής βιβλίων και όλοι οι βιβλιόφιλοι καλούνται να συμμετάσχουν. Τη δράση υποστηρίζει και η ομάδα ανακύκλωσης βιβλίων “2η Ευκαιρία”, προσφέροντας βιβλία και ανακυκλώνοντας βιβλία που θα φέρει το κοινό.

– O εκδοτικός οίκος Garuda Hellas σε συνεργασία με την ομάδα κίρταν Θεσσαλονίκης, της παράδοσης Satyananda yoga, θα παίξει κίρταν, τραγούδια βασισμένα στην ινδική λογοτεχνική παράδοση.

– Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πλούσια λογοτεχνική ιστορία. Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη με την καθοδήγηση του ποιητή Μάρκου Μέσκου επιχειρεί μία περιπατητική ξενάγηση σε κλασικά στέκια, σπίτια και σημεία που έζησαν και έδρασαν σπουδαίοι λογοτέχνες.

Εικόνα: Θωμάς Τζίρος

– Η βραδιά κλείνει στην Πλατεία Άθωνος, όπου ο Δημήτρης Νικολούδης δίνει μία συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Η συναυλία με τίτλο “Νότες και Ρίμες”πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον 9.58 FM της ΕΡΤ3.

Εικόνα: Θωμάς Τζίρος

– Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα κεντρικά βιβλιοπωλεία συμμετέχουν στις δράσεις διοργανώνοντας δράσεις με θεματικές ενότητες, βιτρίνες εμπνευσμένες από το συνολικό πρόγραμμα και προσφορές. Το βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδη (Παύλου Μελά 11) υποδέχεται τον Γιώργο Κιμούλη σε μία εκδήλωση με τίτλο “Η λέξη γίνεται σώμα”, που συνδυάζει το βιβλίο με το θέατρο, το βιβλιοπωλείο Πυξίδα (Πατριάρχου Ιωακείμ 2) διοργανώνει μία γιορτή ανάγνωσης, όπου οι φίλοι της Πυξίδας διαβάζουν κείμενα που αγαπούν, το βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11) αφιερώνει το απόγευμα σε βιβλία για τη Θεσσαλονίκη, διαθέτοντάς τα σε ειδικές προσφορές, το βιβλιοπωλείο της Λίλης Ζαχαριάδου (Προξ. Κορομηλά 20) σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο “Traveller” (Προξ. Κορομηλά 41) μας συστήνουν το “bike- in booksale” και μας καλούν να ψωνίσουμε βιβλία με το ποδήλατο, το καινούριο βιβλιοπωλείο “Γιάφκα”(Γρηγορίου Παλαμά 21) σε συνεργασία με το εργαστηρί θεατρικής ονειροπλασίας “Αιθερόπλοο” προσφέρει ένα δίωρο πρόγραμμα αφιερωμένο στο αγαπημένο παραμύθι του “Μικρού Πρίγκηπα” και παράλληλα κάνει προσφορές σε γνωστά παιδικά βιβλία και το βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7) αφιερώνει τη βιτρίνα του στους συγγραφείς από τις τιμώμενες χώρες της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και τους καλωσορίζει στην πόλη.

Εικόνα: Θωμάς Τζίρος
Poster

thess_alliws-20.jpg

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα